Incontinentie: wat kan ik er tegen doen?

Wanneer je al wat ouder bent, of je hebt last van een ziekte, dan kan het voorkomen dat je incontinent wordt. Dit betekent dat je niet zo goed meer weet wanneer je ontlasting eruit komt en dat kan voor vervelende situaties zorgen. Zo kan het zijn dat je het laat lopen terwijl je dat helemaal niet wilt of dat het helemaal niet de bedoeling was. Het is daarom verstandig om te kijken wat de mogelijkheden zijn, mocht je hier last van hebben. Op die manier kun je zonder zorgen weer de straat op zonder schaamte. Hieronder lees je precies wat je tegen incontinentie kunt doen en welke behandelingen jou kunnen helpen.

Bekkentherapie

Allereerst kun je proberen om bekkentherapie te nemen als je last hebt van incontinentie. Dit kan namelijk helpen om je problemen te verminderen of om je problemen op te lossen. Bekkentherapie kan op veel verschillende manieren een positieve werking hebben. Zo kan het dus helpen bij je incontinentieproblemen, maar het is ook goed voor verzakking van je darmen en baarmoeder. Bekkentherapie in je zorgverzekering is wel slim om te verzekeren. In elke verzekering is het net weer wat anders en daarom is het goed om daar goed op te letten bij een zorgverzekering. Sommige zorgverzekeraars hebben vergoeding voor bekkenfysiotherapie bij incontinentie. Kies daarom een goede zorgverzekering die naadloos aansluit op jouw behoeften. Op Poliswijzer kun je gemakkelijk de verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en kijken welke voor jou het beste is.

Gebruik van medicatie

Daarnaast is het gebruik van medicijnen ook een oplossing. Er zijn namelijk diverse medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je minder vaak hoeft te urineren. Op die manier voorkom je dus vaker ongelukjes en kun je ervoor zorgen dat je op vaste tijden de wc kunt halen. Het is namelijk geen fijn gevoel als je onbedoeld urine verliest op plekken dat je niet wilt. Het is wel van belang om goed met je dokter af te spreken of jij in aanmerking komt voor de medicijnen. Raadpleeg daarom eerst een huisarts voordat je iets op eigen initiatief gaat ondernemen.

Operatie

In sommige gevallen kan de incontinentie zo erg een rol spelen in het dagelijks leven dat er gebruik wordt gemaakt van een operatie. Een operatie kan voorkomen dat je ongewenste urine verliest. Zo maken ze in de plasbuis een handig sneetje waarin ze een kunststof bandje plaatsen. Mocht je in het vervolg dan niezen of hoesten, dan houdt het bandje de druk tegen waardoor er geen urine vrijkomt. Op momenten dat je naar het toilet wilt gaan, dan kun je wel gewoon urine vrijlaten op een veilige manier.